Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
Spojené státy zakázaly vývoz grafických karet Nvidia GeForce RTX 4090 do Číny kvůli vysokému výkonu pro úlohy AI. To má za následek zvyšování cen i radost pro AMD, kterému se zvýšily prodeje.
GuFuXu (31) | 22.11.20237:17
Lidská komedie pokračuje.

USA zakáže vývoz RTX4090 do Číny a rázem ceny těchto karet vzrostou o nějakých cca 20%. Logicky bych očekával, že pokud počítám s výrobou i pro velký trh typu Čína a najednou o něj přijdu, tak by měl vzniknout nadbytek čipů a karet pro zbylý trh a naopak by mělo dojít k jejich zlevnění. Pokud o tom měl výrobce informace s dostatečným předstihem dopředu, tak by měly ceny maximálně leda stagnovat. Situace je totiž pravým opakem toho, když jsme tu měli hlad po grafikách skrze těžbu krypta.
I přes to jsou nadnárodní veksláci schopni situaci překroutit v něco tragického pro všechny zákazníky na celé planetě a pokusit se z uměle vyvolaného strachu co nejvíce vytěžit.
Volnou tržní ekonomiku jsem měl vždycky rád, ale poslední dobou jí přestávám nějak rozumět.

Jen můj názor.
Odpovědět5  0
Milan Šurkala (4972) | 22.11.20238:16
Problém je především v tom, že jste nepochopil, KDE k tomu zdražení došlo. Došlo k němu v Číně ­(ostatně v článku jsou čínské ceny­), ne ve zbytku světa. V Číně je ten nedostatek. Logicky, když se to tam nedováží, tak tam toho nemůže být nadbytek, ale nedostatek. Proto v Číně, kde je nedostatek ­(kvůli banu­), rostou ceny, ne jinde. V Číně. Takže to vůbec není pravým opakem kryptohorečky, ale tímtéž. Tedy je i mimo mluvit o nadnárodních vekslácích, když ty ceny zvyšují jen čínští obchodníci, což se rozhodně netýká všech zákazníků na celé planetě.
Odpovědět0  4
CZviper (6) | 22.11.20239:33
Tak to je samozřejmě nesmysl, stačí se podívat do obchodů v Evropě, kde vzrostla cena RTX4090 o 15% ­- 20%. Takže ne jen Čína.
Odpovědět4  0
GuFuXu (31) | 22.11.202310:13
Ale pochopil jsem to dobře.
Vývoj cen RTX 4090 sleduji namátkově dlouhodobě a intenzivně již několik týdnů, jelikož si ji chci pořídit. Jen u nás je nárůst cen RTX4090 v posledních dnech cca 17%. Zároveň v rámci práce sleduji měnové páry EUR­/CZK, USD­/CZK. V tříměsíčních až ročních grafech je vývoj kurzu na cenu hardware zanedbatelný.
Nevím, a ani nebudu hledat podíl čínského trhu v globálních prodejích RTX 4090, ale předpokládám, že bude větší jak trh Rumunska. Tudíž z toho usuzuji, že by karet měl být po zásahu USA nadbytek. Taktéž předpokládám, že vánoční trh typu masového nákupu technologického hi­-endu rodiči pro děcka pod stromeček na Fortnite se asi taky lavinově nerozjel a ani nerozjede.
Jediné, co mi z toho vychází, je skupování karet veksláky, kteří i přes embargo realizují dodávky karet do Číny. Předpokládám, že jsou aktuálně jediní, kteří jsou ochotni vysokohorskou přirážku zaplatit.
Odpovědět3  0
Milan Šurkala (4972) | 22.11.202310:30
Se zdražením RTX 4090 i v jiných částech sice máte pravdu, ale je k tomu jiný důvod.

"Tudíž z toho usuzuji, že by karet měl být po zásahu USA nadbytek.­"

No teoreticky měl, jenže problém je v tom, že Nvidia tlačí především AI, čímž omezuje výrobu čipů pro RTX 4090, takže ani uvolnění na jednom trhu nestačí. V Číně šly ty ceny o 50 % nahoru.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 22.11.202311:37
Ten důvod je jednoduchý. Dodavatelé GK dobře pochopili, že po 17. listopadu žádné RTX 4090 do Číny nevyvezou a zároveň, že je v Číně prodají relativně nejdráž, tak co šlo, přesměrovali do Číny. A nakonec nai zvýšení cen ve zbytku světa jim nevadí ;­-­) Teď se navíc blíží vánoce, takže ty zvýšené ceny ještě měsíc přetrvají. Pro nás se k tomu dá ještě připočíst oslabování koruny a tak ti, co nakoupili RTX 4090 v létě si ještě nějakou chvíli budou moci lebedit, jak na tom ­'vydělali­'.
Odpovědět0  0
GuFuXu (31) | 22.11.202319:08
Konečně rozumná odpověď. Ta úvaha o přesměrování dodávek zavčasu má logiku.
Mimo to firmy utratí za HW nejvíce před koncem účetního roku, aby co nejvíce ponížily daňový základ a i lidi na vánoce. Předpokládám, že lidi na vánoce, jak jsem už uvedl výše, nebudou zásadním faktorem ovlivňujícím cenu RTX 4090, ale na ostatní veteši v sestavě to ovlivňující faktor určitě bude. Potom by byl povánoční propad cen dost významný. Leden a únor jsou každoročně v prodeji HW nejvíce mrtvé měsíce ­(a nejen prodej HW­), takže s nákupem nového železa ještě chvíli vydržím.
Komponenty, které mám vybrané, by dnes vyšly na cca 140.000,­- CZK. 15% dolů po novém roce by potěšilo. K tomu vratka na DPH + odpočet na daňovém základu a hned bude v chalupě veseleji ;­-­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.